Un aport alimentar
echilibrat este esential pentru integritatea si buna functioare a sistemului de
aparare al organismului, insa nici un aliment, vitamina sau alt tip de
substanta, nu poate oferi garantia unei protectii totale impotriva
imbatranirii.
Un sistem imunitar eficient
nu este o arma absoluta impotriva oricarui tip de boala, la fel cum
suplimentele nutritive luate regulat nu pot inlocui alimentatia echilibrata si
nu asigura sanatatea deplina.
Vom descoperi care sunt
alimentele ce ne ajuta la cresterea imunitatii si sunt adesea la indemana
noastra:
1.
CEAIUL VERDE
contine o substanta (L-theanina) capabila sa creasca de 5 ori capacitatea de
aparare a organismului. Prin activarea limfocitelor din sange creste rezistenta
impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare.
2.
PESTELE GRAS
(somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega-3 cu rol
antiinflamator. Acestia reduc inflamatia acuta si stimuleaza procesele
imunitare necesare apararii organismului.
3.
IAURTUL PROBIOTIC
si produsele lactate acide cu fermentii vii cresc intensitatea raspunsului imun
la o serie de bacterii si virusuri.
4.
KIWI este fructul
cel mai bogat in vitamina C, cu efect antioxidant si de crestere a rezistentei
la boli.
5.
ARDEIUL GRAS-
indiferent de culoare si morcovii contin cantitati mari de betacaroten,
fitonutrienti cu proprietati antioxidante care protejeaza celulele impotriva
modificarilor nocive produse de radicalii liberi. Provitamina A stimuleaza
productia de anticorpi si mentine integritatea pielii si mucoaselor.
6.
OUL este o sursa de
proteine de cea mai inalta calitate (cu toti 8 aminoacizi esentiali), vitamine
antioxidante (A si D) si minerale (fier, seleniu, zinc). In cazul unei
infectii, pierderile proteice accelerate pot fi compensate rapid daca dieta
alimentara contine oua.
7.
SEMINTELE DE
FLOAREA – SOARELUI contin acizi grasi esentiali omega-6, vitamina E si proteine
care intaresc sistemul imunitar prin cresterea eficientei barierei
antibacteriene la nivelul mucoaselor.
8.
CAPSUNILE, ZMEURA
SI FRUCTELE DE PADURE pe langa cantitatile mari de vitamina C din structura
lor, contin anthocianati, fitonutrienti cu putere antioxidanta crescuta, care
stimuleaza imunitatea.
9.
USTUROIUL SI CEAPA
contin compusi sulfurati puternici care stimuleaza activitatea limfocitelor si
cresc rezistenta la imbolnavire - au proprietati antivirale, antifungice. Prin
substanta activa alicina scade riscul de infectii.
10.
CARNEA ROSIE este o
sursa bogata in proteine si minerale (zinc, fier, crom, seleniu) de care
sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona eficient - ajuta atat la
vindecarea rapida a bolilor, cat si refacerea organismului in perioada de
convalescenta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.