TOP 10 ALIMENTE CARE CRESC IMUNITATEA




            Un aport alimentar echilibrat este esential pentru integritatea si buna functioare a sistemului de aparare al organismului, insa nici un aliment, vitamina sau alt tip de substanta, nu poate oferi garantia unei protectii totale impotriva imbatranirii.

            Un sistem imunitar eficient nu este o arma absoluta impotriva oricarui tip de boala, la fel cum suplimentele nutritive luate regulat nu pot inlocui alimentatia echilibrata si nu asigura sanatatea deplina. 

            Vom descoperi care sunt alimentele ce ne ajuta la cresterea imunitatii si sunt adesea la indemana noastra:
1.    CEAIUL VERDE contine o substanta (L-theanina) capabila sa creasca de 5 ori capacitatea de aparare a organismului. Prin activarea limfocitelor din sange creste rezistenta impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare.
2.    PESTELE GRAS (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega-3 cu rol antiinflamator. Acestia reduc inflamatia acuta si stimuleaza procesele imunitare necesare apararii organismului.
3.    IAURTUL PROBIOTIC si produsele lactate acide cu fermentii vii cresc intensitatea raspunsului imun la o serie de bacterii si virusuri.
4.    KIWI este fructul cel mai bogat in vitamina C, cu efect antioxidant si de crestere a rezistentei la boli.
5.    ARDEIUL GRAS- indiferent de culoare si morcovii contin cantitati mari de betacaroten, fitonutrienti cu proprietati antioxidante care protejeaza celulele impotriva modificarilor nocive produse de radicalii liberi. Provitamina A stimuleaza productia de anticorpi si mentine integritatea pielii si mucoaselor.
6.    OUL este o sursa de proteine de cea mai inalta calitate (cu toti 8 aminoacizi esentiali), vitamine antioxidante (A si D) si minerale (fier, seleniu, zinc). In cazul unei infectii, pierderile proteice accelerate pot fi compensate rapid daca dieta alimentara contine oua.
7.    SEMINTELE DE FLOAREA – SOARELUI contin acizi grasi esentiali omega-6, vitamina E si proteine care intaresc sistemul imunitar prin cresterea eficientei barierei antibacteriene la nivelul mucoaselor.
8.    CAPSUNILE, ZMEURA SI FRUCTELE DE PADURE pe langa cantitatile mari de vitamina C din structura lor, contin anthocianati, fitonutrienti cu putere antioxidanta crescuta, care stimuleaza imunitatea.
9.    USTUROIUL SI CEAPA contin compusi sulfurati puternici care stimuleaza activitatea limfocitelor si cresc rezistenta la imbolnavire - au proprietati antivirale, antifungice. Prin substanta activa alicina scade riscul de infectii.
10.     CARNEA ROSIE este o sursa bogata in proteine si minerale (zinc, fier, crom, seleniu) de care sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona eficient - ajuta atat la vindecarea rapida a bolilor, cat si refacerea organismului in perioada de convalescenta.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.